Q&A

Nybörjare i Legends?

Om du är intresserad och skulle vilja börja köra Legends Cup finns här lite frågor och svar (Q&A) samt lite tips som lätt tar dig in i klassen och gemenskapen.

Q: Vad är Legends för typ av bil?

A: Det är en 5/8 dels storlek på en bil med siluett av bilar från -30 talet. Ofta en Ford eller en Cheva. I bilen sitter en MC motor på 1200 cc eller 1250 cc. Bilen har ett rörramschassie och tillverkas nya i USA där sporten är jättestor. Reglerna grundar sig på ett enhetsreglemente (INEX). Men det finns några undantag i reglerna som gäller just i Sverige.

Q Vad är det för åldersgräns för att köra Legends Cup?

A: Du måste vara minst 15 år. Du behöver alltså inte ha körkort för att vara tävlingsförare…

Q: Jag vill testa en bil utan att behöva köpa bilen?

A: Ta kontakt med oss på info@mrevents.se så kan vi ge dig förslag på tillfällen, eller också kan vi ge dig kontaktuppgifter till någon av våra samarbetspartners som kan hjälpa dig.

Q: Jag vill köpa en bil? Var? Vad kostar en bil?

A: På vår hemsida http://www.legendsracingsweden.com/ eller på vår facebooksida finns det förslag på var du hittar en bil. Vi har mycket kontakt med de tävlande, och vet ofta var det finns bilar. Maila oss gärna så kan vi ge tips. Eller håll koll på exempelvis blocket. En ny bil brukar kosta lite drygt 200 000 kr. Skall du köpa en begagnad bil så beror ju kostnaden på skick och ålder på bilen samt om det finns mycket extra delar. För 150 000 kr kan man få en riktigt bra bil.

Q: Finns det bilar på någon hemsida att titta på för att eventuellt köpa?

A: Ja, på blocket finns det ofta bilar. Ex https://www.blocket.se/hela_sverige?q=legend+car&cg=0&w=3&st=s&c=&ca=8&is=1&l=0&md=th 

Q: Är Legends Cup en dyr klass?

A: Nej, som en klass inom motorsport är legends billig. Bilarna är hysteriskt roliga att köra, och man får verkligen valuta på för pengarna. Bilen och din personliga säkerhetsutrustning är ju en engångskostnad. Däck är ingen stor kostnad, man tävlar på Nankang och priset är ca 700 kr/däck. Man tävlar på vanliga sommardäck och slitaget är litet. Får man inte punktering så räcker 4 däck kanske en hel säsong. Delar till bilen är förhållandevis billiga och de flesta tävlingar körs på en dag. Så man behöver inte många övernattningar vid tävlingar. Startavgiften är normalt 2000 kr. Bensin köper du på bensinstationen.

Q: Är det bara proffs som kör i serien?

A: Nej absolut inte. Det är en salig blandning av människor som kör Legends. För att det skall passa alla är serien uppdelad i 2 grupper. En grupp för de som är snabbast – Pro, och en grupp för de som vill vara med och tävla, kanske är nya, eller bara tycker att det är jättekul med Legends - Masters. Serien kommer absolut att passa dig och den hastighet du kör i.

Q: Behöver jag inte en licens?

A: Vi hjälper dig gärna att hitta en licensutbildning. De finns på ett flertal platser i Sverige. Just på Karlskoga Motorstadion brukar det vara extra förmånligt med kursen som har en låg kostnad (ca 1600 kr).  Kursen i Karlskoga körs alltid i börja av april. I övrigt så varierar kostnaden på kursen på var den arrangeras, men priset på en kurs på andra banor ligger normalt på 2500 kr - 3000 kr. Då ingår normalt kursmaterial, mat, fika osv. Kurserna arrangeras på en dag, och består av teori och praktik, och du behöver en bil (kan ofta vara en privatbil) för att göra den praktiska delen. En licens kostar ca 600 kr per år.

Q: För att lösa ut min licens behöver jag väl vara med i en klubb?

A: Det stämmer! Ofta är man medlem i en motorklubb i sin hemort. Eller också i en klubb som är med och arrangerar i den grenen/klassen man kör. Legends Cup har sin hemvist hos Karlskoga Motorförening. För att bli medlem så mailar man sina personuppgifter till lena.kmf@telia.com samt sätter in 300 kr som är årsavgiften på deras konto. Dessa uppgifter får du från klubben.

Q: Hur är det med försäkringar?

A: I din förarlicens är du försäkrad som förare när du kör träningar och tävlingar som är sanktionerade av Svenska Bilsportförbundet. I försäkringen finns också ett gratis skydd för din/dina mekaniker. Detta får du mer information om i samband med din licenskurs. Angående din bil och försäkringar: Det finns inte så många ställen att försäkra en tävlingsbil, men det finns ett antal försäkringsbolag som ändå tar sig an den uppgiften. OM, du tecknar en sådan försäkring (det är inte så många som tecknar en försäkring för en tävlingsbil). Var noga med att verkligen granska villkoren, och vad försäkringen verkligen täcker. Sen behöver du själv teckna garage och transportförsäkring.

Q: Nu har jag köpt en bil och skaffat en licens. Vad behöver jag göra nu då?

A: Se över din bil så att den är säker att tävla med, och att den uppfyller reglementet för klassen/serien. Dessa dokument hittar du på http://www.legendsracingsweden.com/ På hemsidan finns också några saker som du behöver tänka på efter tränings/tävlingspass: Ex Justera bakbromsar. Efter varje racedag bör du också: Byt bromsvätska, byt motorolja, efterdrag bultar och muttrar och smörj uniballs i växlingslänkage så de går lätt. Tänk på att använda bra material, oljor och vätskor. Detta gör att du kan ha glädje av din bil länge.

Q: Jag saknar lite delar, var skall jag vända mig?  

A: Det finns nästan allt till Legends på www.legendsparts.se

Q: Startnummer? Jag har ett turnummer jag skulle vilja ha på min bil… kan jag använda det?

A: För att få ett startnummer tilldelat, kontakta info@mrevents.se med förslag på startnummer du vill ha. Är det numret ledigt så kommer du kunna köra med det. Men idag finns det många bilar i Sverige och många nummer är bokade. Så det är inte säkert att du får det numret du önskar. När du fått ett startnummer tilldelat så åker du till en reklambyrå och ber dem fixa till startnummer efter reglementet.

Q: OK, jag vill köra! Var anmäler jag mig?

A: På vår hemsida http://www.legendsracingsweden.com/finns det under fliken ”tävlingar” och Legends Cup en inbjudan till serien. Det finns också en anmälningsblankett som du fyller i och mailar till oss.

Q: Jag har mer frågor!!

A: Ring eller maila oss gärna. Mike Luff 070-3339944 eller info@mrevents.se