A: Det är en 5/8 dels storlek på en bil med siluett av bilar från -30 talet. Ofta en Ford eller en Cheva. I bilen sitter en MC motor på 1200 cc eller 1250 cc. Bilen har ett rörramschassie och tillverkas nya i USA där sporten är jättestor. Reglerna grundar sig på ett enhetsreglemente (INEX). Men det finns några undantag i reglerna som gäller just i Sverige.
A: Du måste vara minst 15 år. Du behöver alltså inte ha körkort för att vara tävlingsförare.
A: Gelleråsen Arena erbjuder testkörningar och köraktiviteter med Legend Cars. Mer information finns på Gelleråsen Arenas hemsida: https://www.gellerasen.se/activities/legends-car/
A: På vår hemsida https://www.legendsracingsweden.com/ eller på vår facebooksida finns det förslag på var du hittar en bil. Vi har mycket kontakt med de tävlande, och vet ofta var det finns bilar. Maila oss gärna så kan vi ge tips. Eller håll koll på exempelvis blocket. Skall du köpa en begagnad bil så beror ju kostnaden på skick och ålder på bilen samt om det finns mycket extra delar. För 150 000 kr kan man få en riktigt bra bil.
Endast nya bilar med nya motorer kan köpas från.o med 2019 alternativ nya motorer, dock dessa anses var dyra! En ny bil beroende på kursen på dollarn ligger runt 175000;- f.n. De befintliga 1250cc bilarna kommer att kunna fortsätta köra i många år till i Masters i första hand efter 2021 – 2020 beräknas köra dessa i bägge klasser minst.
A: Ja, på blocket finns det ofta bilar. Exempel länk.
A: Nej, som en klass inom motorsport är legends billig. Bilarna är hysteriskt roliga att köra, och man får verkligen valuta på för pengarna. Bilen och din personliga säkerhetsutrustning är ju en engångskostnad. Däck är ingen stor kostnad, man tävlar på Nankang och priset är ca 700 kr/däck. Man tävlar på vanliga sommardäck och slitaget är litet. Får man inte punktering så räcker 4 däck kanske en hel säsong. Delar till bilen är förhållandevis billiga och de flesta tävlingar körs på en dag. Så man behöver inte många övernattningar vid tävlingar. Startavgiften är normalt 2000 kr. Bensin köper du på bensinstationen.
A: Nej absolut inte. Det är en salig blandning av människor som kör Legends. För att det skall passa alla är serien uppdelad i 2 grupper. En grupp för de som är snabbast – Pro, och en grupp för de som vill vara med och tävla, kanske är nya, eller bara tycker att det är jättekul med Legends – Masters. Serien kommer absolut att passa dig och den hastighet du kör i.
A: Vi hjälper dig gärna att hitta en licensutbildning. De finns på ett flertal platser i Sverige. Gelleråsen Arena arrangerar alltid en kurs i börja av april. Gå in på www.gellerasen.se för att läsa mer. Kurserna arrangeras på en dag, och består av teori och praktik, och du behöver en bil (kan ofta vara en privatbil) för att göra den praktiska delen.
A: Det stämmer! Ofta är man medlem i en motorklubb i sin hemort. Eller också i en klubb som är med och arrangerar i den grenen/klassen man kör. Legends Cup har sin hemvist hos Karlskoga Motorförening. För att bli medlem så mailar man sina personuppgifter till lena.kmf@telia.com samt sätter in 300 kr som är årsavgiften på deras konto. Dessa uppgifter får du från klubben.
A: I din förarlicens är du försäkrad som förare när du kör träningar och tävlingar som är sanktionerade av Svenska Bilsportförbundet. I försäkringen finns också ett gratis skydd för din/dina mekaniker. Detta får du mer information om i samband med din licenskurs. Angående din bil och försäkringar: Det finns inte så många ställen att försäkra en tävlingsbil, men det finns ett antal försäkringsbolag som ändå tar sig an den uppgiften. OM, du tecknar en sådan försäkring (det är inte så många som tecknar en försäkring för en tävlingsbil). Var noga med att verkligen granska villkoren, och vad försäkringen verkligen täcker. Sen behöver du själv teckna garage och transportförsäkring.
A: Se över din bil så att den är säker att tävla med, och att den uppfyller reglementet för klassen/serien. Dessa dokument hittar du på https://www.legendsracingsweden.com/ På hemsidan finns också några saker som du behöver tänka på efter tränings/tävlingspass: Ex Justera bakbromsar. Efter varje racedag bör du också: Byt bromsvätska, byt motorolja, efterdrag bultar och muttrar och smörj uniballs i växlingslänkage så de går lätt. Tänk på att använda bra material, oljor och vätskor. Detta gör att du kan ha glädje av din bil länge.
A: Från o med 2019 kommer Ma Ny Trading AB att sköta reservdels hantering mm och vi önskar de lycka till, länken bli legendcars.se så småningom – beräknat start senast 1 April.
Ma Ny Trading AB
Dammenleden 1
746 96 Skokloster
Tel. 08-211 422
Mail: info@legendcars.se
Hemsida: www.legendcars.se
Webshop: https://legendcars.se/Shop.php
Det finns en hel del begagnat på marknad, vi rekommendera att ni kontakta Micke Nyman på info@nymanracing.com eller på 0735-152231.
För de som vill köra med brandsläckare i bilen, finns reglemente för detta på SBF hemsida: Tekniska Regler TR1 punkt 5.7.3 obs ej tvång.
A: För att få ett startnummer tilldelat, kontakta info@gellerasen.se med förslag på startnummer du vill ha. Är det numret ledigt så kommer du kunna köra med det. Men idag finns det många bilar i Sverige och många nummer är bokade. Så det är inte säkert att du får det numret du önskar. När du fått ett startnummer tilldelat så åker du till en reklambyrå och ber dem fixa till startnummer efter reglementet.
A: På vår hemsida https://www.legendsracingsweden.com/finns det under fliken ”tävlingar” och Legends Cup en inbjudan till serien. Det finns också en anmälningsblankett som du fyller i och mailar till oss.
A: Ring eller maila oss gärna. info@gellerasen.se, 0586 – 150 10.
Hemsida skapad av area81.se