Workshop / Q&A

Tips för nybörjare

Checklista efter varje racedag:
  • Justera bakbromsar
  • Byt bromsvätska
  • Byt motorolja
  • Efterdra bultar och muttrar
  • Smörj uniballs i växlingslänkage så de går lätt
Tips: Använd bra material, oljor och vätskor.

Q&A

Nybörjare i Legends? Om du är intresserad och skulle vilja börja köra Legends Cup finns här lite frågor och svar (Q&A) samt lite tips som lätt tar dig in i klassen och gemenskapen.

A: Det är en 5/8 dels storlek på en bil med siluett av bilar från 30 talet. Ofta en Ford eller en Cheva. Bilarna är utrustade med en Yamaha MC-motor. Bilen har ett rörramschassie och tillverkas nya i USA där sporten är jättestor. Reglerna grundar sig på enhetsreglementet INEX. Men det finns några undantag i reglerna som gäller just i Sverige.

A: Det finns olika motorer men varvtiderna skiljer marginellt då de olika motoralternativen tillåter olika minimivikt på bilen. Det finns äldre luftkylda Yamaha MC-motorer på 1200cc eller 1250cc eller en vattenkyld Yamaha MC-motor på 848cc (FZ09) och från 2024 introduceras en ny motor på 898cc (MT09)

A: Legends har ett tydligt tekniskt reglemente. I grunden är alla motorer helt original. Man får renovera eller bygga en ny motor om man vill och följer det tekniska regelverket. De vattenkylda motorerna måste inspekteras efter en nybyggnation eller renovering för att sen plomberas. Luftkylda motorer behöver ej plomberas.

A: Från 2024 finns två olika typer av plomberingar. Motorer från USA levereras med fabriksplomberingen från INEX. Endast Yamaha Center i Västerås genomför INEX-plomberingar i Sverige. Det går även att plombera en motor med den nya sk ”Legends Sweden plomben”. Detta görs på tävlingsplatsen av Legends Racing Sweden tekniker. En sådan plombering förbokas här på hemsidan innan en tävling. Kostnaden för en INEX-plombering är betydligt högre än ”Legends Sweden plomben” som kostar 700kr.

A: Du får köra från det året du fyller 15 år. Du behöver alltså inte ha körkort för att vara tävlingsförare.

A: Varje höst arrangeras en provkörning på Gelleråsen Arena för nya förare. Då erbjuder flera förare eller team provkörning av bilar. Håll utkik på Legends Racing Sweden facebooksida för information. Det går även bra att kontakta enskilda förare eller Legendcars.se och Nyman Racing om man är intresserad för provkörning under pågående säsong. Ibland erbjuds även testkörningar på Drivecenter Arena i Fällfors.

A: Håll utkik på Blocket eller kontakta Legendcars.se. De billigaste begagnade bilarna med den luftkylda motorn kostar under 90000kr och de dyraste fabriksnya bilarna med den nyaste vattenkylda MT09-motorn kostar 2024 ca 307000kr plus stol och bälte. Det går att vinna med de flesta bilar med rätt körteknik.

A: Legends Cup är Sveriges billigaste och största racingklass. Du kör en hel säsong på samma set däck och bromsar och du gör av med minimalt med bränsle. Startavgiften till en tävling är 3100kr, ett set däck som du kan köra flera säsonger på kostar ca 4400kr. De som kör en hel säsong kan klara sig på från 40000kr exkl krascher, extra testdagar och resor.

A: Nej. Legends Cup är för alla. Vi jobbar efter ordspråket ”Alla kan inte vinna, men alla kan ha roligt”. Här samlas förare i åldrarna 15-70 år. Den stora massan är glada amatörer som kör för att det är skoj. I den absoluta toppen finns några förare som satsar lite mer. 2023 var nästan 100 förare anmälda till serien. Serien har även egna kategorier för Juniorer (upp till 25år), Rookies (max 3st race tidigare), 1200/1250 motor och Golden Master (50+). Vinnaren av varje kategori får pokal i varje race.

A: Alla som kör Legends Cup behöver vara medlem i en motorklubb ansluten till SBF och inneha en licens utställd av Svenska Bilsportförbundet (SBF). Licenskostnaden är 1200kr per år. Vi hjälper dig gärna att hitta en licensutbildning. De finns på ett flertal platser i Sverige. Gelleråsen Arena arrangerar alltid en kurs i börja av april. Gå in på www.gellerasen.se för att läsa mer. Kurserna arrangeras på en dag, och består av teori och praktik.

A: Det stämmer! Ofta är man medlem i en motorklubb i sin hemort. Eller också i en klubb som är med och arrangerar i den grenen/klassen man kör. Legends Cup har sin hemvist hos Karlskoga Motorförening. För att bli medlem så mailar man sina personuppgifter till lena@gellerasen.se samt sätter in 300 kr som är årsavgiften på deras konto. Dessa uppgifter får du från klubben.

A: I din förarlicens är du försäkrad som förare när du kör träningar och tävlingar som är sanktionerade av Svenska Bilsportförbundet. I försäkringen finns också ett gratis skydd för din/dina mekaniker. Detta får du mer information om i samband med din licenskurs. Angående din bil och försäkringar: Det finns inte så många ställen att försäkra en tävlingsbil, men det finns ett antal försäkringsbolag som ändå tar sig an den uppgiften. OM, du tecknar en sådan försäkring (det är inte så många som tecknar en försäkring för en tävlingsbil). Var noga med att verkligen granska villkoren, och vad försäkringen verkligen täcker. Sen behöver du själv teckna garage och transportförsäkring.

A: Se över din bil så att den är säker att tävla med, och att den uppfyller reglementet för klassen/serien. Dessa dokument hittar du på under sidan REGLEMENTE. På hemsidan finns också några saker som du behöver tänka på efter tränings/tävlingspass, exempelvis att justera bakbromsarna. Efter varje racedag bör du också: byta/lufta bromsvätskan, efterdra bultar och muttrar och smörja uniballs i växlingslänkage så de går lätt. Tänk på att använda bra material, oljor och vätskor. Detta gör att du kan ha glädje av din bil länge.

A: Alla reservdelar och däck köper du via www.legendcars.se De nås även via info@legendcars.se Legends Cup använder ett enhetsdäck från Nankang som enbart säljs via Legendcars.se

A: Alla som kör Legends Cup behöver ett startnummer. För att få ett startnummer tilldelat, kontakta info@gellerasen.se med förslag på startnummer du vill ha. Är det numret ledigt så kommer du kunna köra med det. Men idag finns det många bilar i Sverige och många nummer är bokade. Så det är inte säkert att du får det numret du önskar. När du fått ett startnummer tilldelat så åker du till en reklambyrå och ber dem fixa till startnummer efter reglementet. Alla i Legends Cup kör med stora siffror på dörrarna, precis som i USA.

A: Under fliken TÄVLANDE INFO här på hemsidan hittar du länkar till serieanmälan, betala startavgifter och reglementen med bla serieinbjudan. Serieinbjudan ska givetvis läsas igenom innan man anmäler sig. För att tävla i serien behöver man göra en serieanmälan och därefter betala startavgift inför varje tävling senast 30 dagar innan aktuell tävling. Är du inte serieanmäld och bara vill köra ett race behöver du maila info@gellerasen.se med info om den tävling du vill köra. Anmälningsavgiften är då något högre än för serieanmälda förare.

A: Det är krav att ha brandsläckare märkt med sitt startnummer väl synlig på sin depåplats. Det är valfritt att ha brandsläckare monterat i bilen. För de som vill köra med brandsläckare i bilen, finns reglemente för detta på SBF hemsida: Tekniska Regler TR1 punkt 5.7.3.

A: Egenkontroll är ett formulär som fylls i av alla som ska köra ett race här på hemsidan. Detta är för att underlätta för våra klasstekniker vid exempelvis besiktning inför tävling. Är inte formuläret ifyllt kommer du nekas start av tävling.

A: Legends Cup körs efter formatet med 15min träning, 15 min kval och 2st race på 14min+1varv. Eftersom det är så många startande så delas de tävlande in i A och B-final efter kvalet. Har man kvalat till ex A-final kör man båda racen i A-final osv.

A: JA du behöver en vagnbok. I Legends Cup används en förenklad variant av vagnbok som kostar 400kr. Denna beställs på lena@gellerasen.se

A: För att tävla och träna behövs FIA-godkänd overall, hjälm, balaklava och underställ. Även flamsäkra handskar och skor behövs. Nackskydd såsom HANS är valfritt men rekommenderas starkt då försäkringen i licensen för medicins invaliditet halveras om man inte använt HANS vid en olycka.i licensen för inmedicins invaliditet halveras om man inte använt HANS vid en olycka.

A: SBF reglemente skall följas så i grunden används handelsbränsle. Aspen miljöbränsle är inget krav men rekommenderas.

A:  Nej. Är du hyfsat duktig att meka klarar du dig själv även om många har med sig en kompis under en tävling för att underlätta. Det finns ofta gott om tid mellan passen och alla i serien hjälper gärna till om något krånglar.

A: Ja. Många av racen i serien LIVE-streamas på Svensk Bilsport TV eller YouTube.

A: I Sverige används tre olika tidtagningsleverantörer som sköter tidtagning från de olika racen. LIVE-timing går att hitta via någon av följande leverantörer www.mwraceconsulting.com , www.raceresults.se eller www.speedhive.com

A: Ring eller maila oss gärna, info@gellerasen.se, 0586 – 150 10.

© 2024 Legends Racing Sweden

Hemsida skapad av area81.se